Evaluation of heart rate, work rate and O2 uptake relationships during constant load exercise test work load at the anaerobic threshold in healthy male
Seda Uğraş
Yozgat Bozok Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Oğuz ÖZÇELİK
Giriş: Incremental egzersiz testi sırasında kas egzersizinde artan metabolik ihtiyaçlar, maksimum düzeylere kadar artan O2 alımı ve kalp atımı ile kompanse edilmelidir. Anaerobik eşik (AE), aerobik metabolizmadan anaerobik metabolizmaya geçişi ve orta yoğunluktaki egzersizi tanımlar. Bu çalışmanın amacı, AE’e karşılık gelen sabit yük egzersiz karşısında O2 alım-kalp atım oranı (O2 pulse) ve iş gücü oranlarını değerlendirmektir (HR/WR). Yöntemler: On iki sağlıklı, genç, erkek bireye gidebilecekleri son noktaya kadar (15W/min) incremental egzersiz testi uygulandı. Daha sonra her bireye ayrı günlerde AE’de 30 dakikalık sabit yük egzersiz testi uygulandı. Pulmoner gaz değişim parametreleri, metabolik gaz analizörü kullanılarak nefesten nefese ölçüldü ve kardiyak parametreler 12’li EKG cihazı ile ölçüldü. AE, non-invasiv V-slope metodu ile değerlendirildi. Bulgular: Her bir watt iş üretimi (HR/WR) için kalp atım hızı 0.97 atım/dak/W ile 1.76 atım/dak/W ve ortalama 0.2 atım/dak/W 1.25±0.2 atım/dak/W arasındaydı. O2 pulse 10.56 mL/dak/atım ile 16.15 mL/dak/atım arasındaydı ve testin sonunda 13.38±1.5 mL/dak/atım olarak bulundu. HR/WR and O2 pulse değerleri arasında istatiksel olarak anlamlı bir korelasyon (R = - 0.90316, p<0.0001) bulundu. Ek olarak bireylerin fitness durumunu yansıtan vücut ağırlığının her kg’ı için O2 alımı ve O2 pulse değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon (R = - 0.67621, p<0.01) bulundu. Sonuç: Her W iş üretimi için artan kalp atışı, bireylerin kondisyon durumu ile ters orantılıdır. Aerobik egzersiz sırasında O2 pulse ve HR/WR ölçümleri, bireyin fitness durumu hakkında değerli bilgiler sağlayabilir. Araştırmacılar, aerobik ve anaerobik iş üretimi içeren incremental egzersiz testi kullanmak yerine orta yoğunluklu aerobik egzersiz testi düşünmelidirler.
Dergi Adı Dicle Medical Journal
Makale Dili İngilizce