Şiddeti Düzenli olarak Artan Yüke Karşı Yapılan Egzersiz Sırasında İş Gücünün Kalp Atım Oranı Anaerobik Eşik Hesaplanmasında Etkin Bir Yöntemdir
Sermin Algül
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
İhsan Serhatlıoğlu
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Oğuz ÖZÇELİK
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Egzersiz sırasında iş gücünün kalp atım hızına oranının anaerobik eşiğin (AE) hesaplanmasında etkinliliği araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Yirmi beş erkek denek şiddeti düzenli olarak artan yüke karşı yapılan egzersiz (15 W/dak) testine yorulana kadar devam ettirdiler. Egzersiz sırasında, solunum ve gaz değişim parametreleri solunumdan solunuma hesaplanmıştır. Kalp atım hızı her atımdan atıma kaydedildi. AE iş gücü ile kalp atım oranı, iş gücünün kalp atım hızı ilişkisi (Conconi metodu) ve V-slope metodu ile hesaplandı. Bulgular: Kalp atım oranındaki kırılma sadece 6 denekte gözlendi. Diğer 19 denek kalp atım hızı iş gücü ilişkisinde lineer bir artış gösterdi. İş gücünün kalp atım hızı oranında tüm deneklerde gözlenen kırılma noktası V-slope kırılma noktası ile benzerlik gösterdi: 1.91±0.04 L/dk, ve 1.89±0.03 L/dk. Kırılma noktasının eksikliği (%76) ve çok düşük oranda eşleşen Conconi ve Vslope AE tespiti (%16), Conconi testinin güvenilirliğini azaltmaktadır. Sonuç: Araştırmacılar hasta ve sporcular için özellikle önemli kararlar verirken dikkat etmelidirler. Fakat iş gücünün kalp atım hızı oranı kolayca güvenilir bir yöntem olarak AE hesaplanmasını sağlayabilir.
Dergi Adı Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi
Basım Tarihi 07-2015