Effects of Aerobic Exercise Training on the Heart rate-Work rate Relationship and Estimation of Anaerobic Threshold in Obese Females
Prof. Dr. Oğuz ÖZÇELİK
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Haluk Keleştimur
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Bu çalışmanın amacı aerobik egzersizin kalp atım kırılma noktası ile hesaplanan anaerobik eşik üzerine etkilerini incelemek.Hastalar ve Yöntem: On yedi antrenmansız obez denek (beden kitle indeksi 39.5 ± 1.2 kg/m2) elektromanyetik bisiklet ergometre ile çalışmanın başında ve dördüncü haftasının sonunda olmak üzere iki tane artan yüke karşı yapılan egzersiz testini yoruluncaya kadar devam ettirdiler. Bütün denekler hipokalorik diyet tedavisi ile kombine olarak düzenli aerobik egzersiz antrenman programına alındılar (45 dk, 3 defa her hafta, 4 hafta süre ile). Kalp atımı polar monitör ile kaydedildi. Anaerobik eşik ventilasyon-metabolizma ilişkisi ile hesaplandı ve kapiller kan laktat örnekleri ile tespit edildi.Bulgular: Bütün deneklerde kalp atım hızında kırılma noktası gözlenmedi, antrenman öncesi yalnızca dört denek (%23.5) ve antrenman sonrası üç denekte (%17.6) kalp atımında kırılma noktası gözlendi. İlave olarak, kalp atım kırılma noktası anaerobik eşikten sonra oldu: 90.0 ± 7.2 W ve 75.7±6.5 W (P=0.01). Antrenman sonrası, kalp atım hızı-iş gücü ilişkisi yedi denekte değişiklik gösterdi.Sonuç: Bu sonuçlar bize kalp atımındaki kırılma noktasının çoğunlukla görülmediğini, görüldüğünde ise antrenmanlı ve antrenmansız durumda anaerobik eşik ile uyum göstermediğini ortaya koymaktadır.
Egzersiz,Kalp hızı,Kadın sağlığı,Kadın,Egzersiz testi,Obezite,Anaerobik eşik
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Medical Sciences