Sabah ve Gece Yapılan Aerobik Egzersizin Antrenmanlı Deneklerde Serum İrisin Düzeyine Etkilerinin Belirlenmesi
Prof. Dr. Oğuz ÖZÇELİK
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Sermin Algül
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Mustafa Deniz
Fatma Baydaş
Fatih Tan
Amaç: Egzersizin enerji homeostazisinin düzenlenmesinde önemli yararlı etkileri olduğu bilinmektedir. Enerji düzenlenmesi ile ilgili hormon düzeylerinin değişiminde egzersizin etkisi araştırmacılar arasında yoğun bir ilgiye sahip olan ilginç bir konudur ve irisin bu konuda özel bir öneme sahiptir. Bu çalışmada antrenmanlılarda irisin düzeyine sabah ve gece yapılan akut egzersizin olası yararlı etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Yirmi antrenmanlı erkek denek sabah ve geceaerobik egzersiz koşu egzersizine katılmışlardır. Egzersizden önce ve sonra venöz kan örnekleri alınmıştır. Serum irisin düzeyi ELISA yöntemiyle ölçülmüştür.Bulgular: Bazal irisin düzeyi her iki testte de istatistiksel olarak anlamlı değişmemiştir. Fakat irisin düzeyi sabah (262.01±37 ng/ml'den 299.74±39 ng/ml'ye) ve gece (268.57±30 ng/ml'den 316.04±33 ng/ml'ye) istatistiksel olarak anlamlı oranda artış göstermiştir(p < 0.0001). Sonuç: Bu çalışma sonuçları egzersiz antrenmanı zamanının antrenmanlı deneklerde irisin düzeyinde farklı etkilere sahip olmadığını göstermektedir.Bu deneysel düzenek egzersizin enerji düzenlenmesinde bir role sahip olan irisini artırdığını açıkça göstermektedir.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Genel Tip Dergisi