Şiddetli Depresyonda Nesfatin-1 ve GhrelinHormonunun İncelenmesi
Bilge Kara
Prof. Dr. Oğuz ÖZÇELİK
Fırat Üniversitesi, Türkiye
Amaç: Major depresif bozukluk (MDB) şiddetli mental ve psikiyatrik bir hastalıktır. Daha önce yapılan çalışmalarda MDB'nin nesfatin-1 ve açile, desaçile ghrelin gibi hormonlarda önemli etkilere sahip olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada şiddetli MDB hastalarında nesfatin-1 (anoreksijenik) ve ghrelin (oreksijenik) düzeylerindeki değişikliklerin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 20 kişi (10 MDB ve 10 sağlıklı kontrol) katılmıştır. Açlık kan örnekleri çalışmanın başında hem hastalardan hem de kontrol grubundan alınmıştır. Serum açile ve desaçile ghrelin, nesfatin-1 düzeyleri ELISA metodu kullanılarak ölçülmüştür. Bulgular: MDB'de bazal nesfatin-1 düzeyi (3.97±0.1 ng/mL) kontrol grubunun düzeyiyle karşılaştırıldığında (1.11±0.1 ng/mL) anlamlı oranda yüksek bulunmuştur (p < 0.0001). MDB grubunun sırasıyla bazal açile (88.1±1.1 pg/ml) ve desaçile ghrelin düzeyleri (956.0±22.1 pg/ml) kontrolle karşılaştırıldığında (108.8±2.2 ve 1063.7±44.4 pg/mL), anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur (p < 0.0001). Sonuç: Kontrol düzeyi ile karşılaştırıldığında anlamlı oranda yüksek nesfatin-1 ile anlamlı oranda düşük açile ve desaçile ghrelin düzeyleri hastaların mevcut durumunu değerlendirmek için önemli bir kriter olabilir. MDB ve nesfatin-1 ile ghrelin düzeyleri arasındaki ilişkiyi anlamak için daha ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Dergi Adı Van Tıp Dergisi
Basım Tarihi 01-2017
Makale Linki https://www.journalagent.com/vtd/pdfs/VTD-21931-CLINICAL_RESEARCH-ALGUL.pdf