Investigation of The Behaviour of The Nursing Students’ Medical Errors
Dr. Öğr. Üyesi Gülşen ULAŞ KARAAHMETOĞLU
Doç. Dr. Havva KAÇAN
Tuba Sarıtaş
Amaç Bu çalışma, bir üniversitesinin sağlık yüksekokulunda öğrenim gören hemşirelik bölümü öğrencilerinin tıbbi hatalar konusunda tutumlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı-kesitsel olarak yapılmıştır.Gereç ve Yöntem Araştırmanın evrenini Sağlık Yüksekokulunda öğrenim görmekte olan 380 hemşirelik öğrencisi, örneklemini ise verilerin toplandığı günlerde okulda bulunan ve bilgilendirme sonrası çalışmaya katılmayı kabul eden 340 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma verileri, tanıtıcı özellikler anket formu ve Tıbbi Hatalarda Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı ve yüzde dağılımları, ortalama, standart sapma, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) bağımsız grup t-testi (Independent Samples t-Test) kullanılmıştır.Bulgular Araştırmaya katılan öğrencilerin “tıbbi hata algısı” düzeyi 3.26 ± 0.76; “tıbbi hata yaklaşımı” düzeyi 2.09 ± 0.47; “tıbbi hata nedenleri” düzeyi 2,08 ± 0.44; “tıbbi hata genel puan” düzeyi 2.48 ± 0.33 olarak saptanmıştır. Kızların tıbbi hata algısı puanları, erkeklerin puanlarından ve erkeklerin tıbbi hata yaklaşımı puanları, kızların puanlarından yüksek bulunmuştur. Dördüncü sınıfa olanların tıbbi hata algısı puanları, diğer sınıflarda olanların puanlarından yüksek bulunmuştur. Üçüncü sınıfa olanların tıbbi hata yaklaşımı puanları, birinci ve ikinci sınıfta olanların puanlarından yüksek bulunmuştur. Dördüncü sınıfa olanların tıbbi hata genel puanları, birinci ve ikinci sınıfta olanların puanlarından yüksek bulunmuştur.Sonuç Bu araştırmada öğrencilerin sadece tıbbi hata algısı düzeyinde olumlu tutuma sahip oldukları belirlenmiştir. Öğrencilerin tıbbi hatalar ve hata bildirimi konularında farkındalıklarının artırılması için gerekli eğitimlerin verilmesi önerilmiştir.
Dergi Adı Medical Journal SDU
Basım Tarihi 12-2019