Variation in Chemical Constituents of Siyez Wheat (Triticum monococcum L.) in Response to Some Abiotic Stress Factors
Doç. Dr. Nezahat TURFAN
Temel Sarıyıldız
Bursa Teknik Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Ekrem MUTLU
Bu çalışmanın esas amacı farklı konsantrasyonlarda tuz (75 mM, 150 mM ved 225 mM NaCl, ağır metal (0.2 mg/L FeCl3, NiCl2, ZnCl2), kireç (2 mg/L CaCO3), kurak (%50) ve kirlilik (0.2 mg/L fabrika baca tozu) uygulamalarının Siyez buğdayının (Triticum monococcum L.) fotosentetik pigment, malondialdehit (MDA), hidrojen peroksit (H2O2), prolin, toplam çözünür protein, askorbat peroksidaz (APX), katalaz (CAT), guaiakol peroksidaz (GPOX) ve süperoksit dismutaz (SOD) aktiviteleri üzerine etkilerini araştırmaktadır. Bulgulara göre klorofil a miktarı kirlilik uygulamasında, klorofil b ve toplam klorofil miktarı ise 75 mM tuz uygulamasında en yüksektir. Bununla birlikte toplam karotenoit kuraklık uygulamasında ve bağıl su içeriği de NiCl2 uygulamasında en yüksek değere ulaşmıştır. MDA ve H2O2 içeriği 225 mM tuz uygulamasında en yüksek, NiCl2 uygulamasında en düşüktür. Prolin içeriği kontrole göre (82 µmol/g) NiCl2 uygulamasında en yüksektir. APX, CAT ve SOD aktiviteleri NiCl2 uygulamasında yüksek olarak bulunmuştur. Sonuç olarak siyez fideleri yüksek pigment, prolin, protein ve enzim aktiviteleri ile kirlilik, NiCl2 ve kurak uygulamalarına yüksek tolerans göstermiştir. Uygulamalardan 225 mM tuz ve CaCO3 siyez fidelerindeki kimyasal bileşenleri negative olarak etkilemiştir. Tüm veriler göz önünde bulundurulduğunda yüksek fotosentetik pigment, prolin ve antioksiadant enzim aktiviteleri ve düşük MDA ve H2O2 miktarlarının siyezin abiyotik stres koşullarına toleransında önemli rol oynadığı söylenebilir.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology
Dergi ISSN 2148-127X