Physicochemical Analysis of Water Quality of Brook Kuruçay
Doç. Dr. Ekrem MUTLU
Arzu Aydın Uncumusaoğlu
Giresun Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada, Temmuz 2011 ile Haziran 2012 arasında 9 istasyondan alınan su örneklerinin analizi ile Kuruçay deresinin su kalitesi parametrelerindeki aylık ve mevsimsel değişimleri incelemek, su kalitesi özelliklerini belirlemek, kirlilik problemlerini ortaya çıkarmak, sucul yaşam işin uygunluğu belirlemek ve Yüzey Suları Kalite Kontrol Yönetmeliğinin Kıta İçi Yüzey Suları Sınıflandırması kriterlerine göre su kalitesini sınıflandırması amaçlanmıştır. Çalışma alanı Sivas ili Hafik ilçesinin güneydoğu kesiminde yer almakta ve rakım 2608m'dir. Dere üzerindeki 9 istasyondan su örnekleri alınmış ve bu su örneklerinde bazı fiziko -kimyasal parametreler ve ağır metal konsantrasyonları analiz edilmiştir. Ekipmanların, saha tipi ölçüm aletlerinin ve cam örnekleme kaplarının temizlik ve bakımları su örneklerini almaya çıkmadan bir gün önce gerçekleştirilmiştir. Örnekleme tüpleri su yüzeyinin 15 cm altına daldırılmış ve suyun kendi cazibesi ile tüpe dolması sağlanmıştır. Ağır metal konsantrasyonları Sivas İl Kontrol Laboratuvarı'nda aynı gün, en geç 5 saat içerisinde gerçekleştirilmiştir. Toplam alkalinite, toplam sertlik, amonyum azotu, fosfat, nitrit, nitrat, sülfat, sodyum, potasyum, askıda katı madde (AKM), kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), biyolojik oksijen ihtiyacı (BOİ), kalsiyum, magnezyum, demir, kurşun, bakır, çinko, nikel, civa ve kadmiyum analizleri gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda; Kuruçay deresi, çevresindeki bazı köylerin içme suyu ihtiyacını da karşıladığı için kirliliğe karşı en yüksek düzeyde hassas su kaynağı sınıfına girmektedir. Bu sebeple Kuruçay deresinin su kalitesi düzenli olarak izlenmelidir.
Dergi Adı Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology
Dergi ISSN 2148-127X