Determination of Water Quality and Usability Level of Eğlence Pond (Boyabat, Sinop)
Arzu Aydın Uncumusaoğlu
Giresun Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Ekrem MUTLU
Bu çalışmada, Sinop ilinin Boyabat ilçesinde bulunan Eğlence Gölet’inin ilk su kalitesi verileri değerlendirilmiştir. İzleme çalışması, Eylül 2015 ile Ağustos 2016 tarihleri arasındaki üç örnekleme istasyonunda aylık olarak gerçekleştirilmiştir. Toplam 21 fizikokimyasal parametre ve 7 ağır metal seviyeleri mevsimsel ve yıllık olarak değerlendirilmiştir. Sonra, bu değerler WHO ve Türkiye’nin Su Kalitesi Yönetim Yönetmeliği (SWQMR) kriterlerine göre sınıflandırılmıştır. Eğence Gölet’i genellikle akuatik organizmalar ve sulama suyu için uygundur. Ancak sonbahar mevsiminde tespit edilen yüksek su sıcaklıkları, sıcaklığa karşı hassas sucul organizmalar için tehlike oluşturabilir. Bu çalışmada su sıcaklığı, sülfit, nitrat ve pH değişiklikleri çok tehlikeli bir durumda tespit edilmemiştir. Ancak ani olarak değişen iklim değişikliği nedeniyle geleceği tahmin etmek zordur. Gölet'i tehdit eden kirlilik kaynakları öncelikle iklim ve Eğlence göleti çevresinde yapılan tarım aktivitelerinde kullanılan gübreler olabilir.
Dergi Adı Alınteri Zirai Bilimler Dergisi
Basım Tarihi 12-2017