Yazarlar |
Doç. Dr. Nezahat TURFAN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Doç. Dr. Ekrem MUTLU
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye |
Özet |
Bu çalışmada Cumhuriyet-75 ve Selimiye-95 buğday çeşitlerinin tuz, ağır metal, kireç ve kurak (%50) uygulamalarına toleransları araştırılmıştır. Bulgulara göre Cumhuriyet-75'te klorofil a, klorofil b, toplam klorofil ve karotenoit miktarı FeCl3, kurak ve 225 mM NaCl uygulamalarında kontrole göre artış gösterirken Selimiye-95'te NaCl konsantrasyonları, FeCl3ve ZnCl2uygulamalarında en yüksek değere ulaşmıştır. Hidrojen peroksit miktarı (H2O2) miktarı her iki buğday çeşidinde yüksektir ancak malondialdehit (MDA) miktarı Selimiye-95'te tüm uygulama gruplarında azalmıştır. Prolin içeriği Cumhuriyet'te tüm uygulama gruplarında azalırken Selimiye-95'te artmıştır. Toplam çözünür protein her iki buğday çeşidinde NaCl konsantrasyonları ve kuraklıkuygulamasında yüksek bulunmuştur. Askorbat peroksidaz (APX) ve Süperoksit dismutaz (SOD) aktivitesi Selimiye-95'te NaCl ve FeCl3uygulamasında, Cumhuriyet-75'te ise SOD aktivitesi NaCl uygulamalarında yüksek bulunmuştur. Ayrıca APX ve Guaiakol peroksidaz (GuPX) aktivitesi her iki çeşitte FeCl3uygulamasında artış gösterirken, CAT aktivitesi sadece Cumhuriyet-75'te FeCl3uygulamasında yüksektir. Sonuç olarak Selimiye-95 buğday çeşidi yüksek pigment içeriği, prolin, çözünür protein ve düşük MDA değeri ile NaCl konsantrasyonları ve FeCl3uygulamalarına tolerans gösterirken, NiCl2ve kuraklık uygulamalarına ise duyarlı bulunmuştur. Cumhuriyet-75 çeşidi pigment, protein miktarı ve APX, Katalaz (CAT), GuPX ve SOD aktivite değerlerine bağlı olarak kuraklık, FeCl3ve 225 mM NaCl uygulamalarına dayanıklıdır. Tüm veriler değerlendirildiğine çeşitlerin stres uygulamalarına tepkisi stresin çeşidi ve konsantrasyonuna göre değiştiği ve ayrıca Selimiye-95 çeşidinin Cumhuriyet-75'e göre dayanıklı olduğu sonucuna varılmıştır. |
Anahtar Kelimeler |
Makale Türü | Özgün Makale |
Makale Alt Türü | Ulusal alan endekslerinde (TR Dizin, ULAKBİM) yayımlanan tam makale |
Dergi Adı | Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology |
Dergi ISSN | 2148-127X |
Dergi Tarandığı Indeksler | TR DİZİN |
Makale Dili | İngilizce |
Basım Tarihi | 07-2018 |
Cilt No | 6 |
Sayı | 7 |
Sayfalar | 923 / 0 |
Doi Numarası | 10.24925/turjaf.v6i7.923-929.1899 |
Makale Linki | http://www.agrifoodscience.com/index.php/TURJAF/article/view/1899 |