img
Hasan Çayı Erzin Hatay Su Kalitesi Özellikleri ve Aylık Değişimleri     
Yazarlar
A. Yalçın Tepe
Giresun Üniversitesi, Türkiye
Alpaslan Ateş
İskenderun Teknik Üniversitesi, Türkiye
Doç. Dr. Ekrem MUTLU Doç. Dr. Ekrem MUTLU
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Yalçın Töre
Şırnak Üniversitesi, Türkiye
Özet
Bu çalışmada, kaynağı Osmaniye ili sınırları içerisinde olan ve sık ormanlık alandan geçerek Hatay ili Dörtyol ilçesinde İskenderun körfezine dökülen Dörtyol ve Payas ilçelerinin içme suyunu karşılayan Hasan Çayı'nın bazı su kalitesi özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Mayıs 2003'te başlanmış olup su kalitesi parametrelerinden pH, çözünmüş oksijen, sıcaklık, tuzluluk, kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), toplam alkalinite ve sertlik, amonyak, nitrit, nitrat, fosfat, sülfit, sülfat, klor, potasyum, sodyum, silisyum ve askıda katı madde (AKM) değerleri 12 ay boyunca aylık olarak incelenmiştir. Yapılan çalışma sonucunda Hasan Çayı su kalitesi parametrelerinin aylara göre değişimleri belirlenmiş olup ayrıca mevcut su kalitesi durumu alabalık gibi soğuk su türlerinin yetiştiriciliği için uygun olduğu görülmüştür.
Anahtar Kelimeler
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi
Dergi ISSN 1300-1590
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO, DOAJ
Makale Dili Türkçe
Basım Tarihi 03-2006
Cilt No 23
Sayı 1
Sayfalar 149 / 154
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
TRDizin 14
Google Scholar 81

Paylaş