Karagöl’ün (Erzin-Hatay) Bazı Fiziko-Kimyasal Özellikleri
Doç. Dr. Ekrem MUTLU
Yalçın Töre
Şırnak Üniversitesi, Türkiye
Bu çalışmada Hatay ili Erzin ilçesi Gökdere yaylasında bulunan; yüzölçümü 0,15 km2, deniz'den yüksekliği 273 m, yağmur ve kar suları ile beslenen ayrıca doğal bir göl olan Karagöl'ün su kalitesi özelliklerini belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmaya Mayıs 2003'te başlanmış olup su örneklerinde su kalitesi parametrelerinden pH, çözünmüş oksijen, sıcaklık, tuzluluk, kimyasal oksijen ihtiyacı(KOİ), toplam alkalinite ve sertlik, amonyak, nitrit, nitrat, fosfat, sülfit, sülfat, klor, potasyum, sodyum, silisyum ve askıda katı madde (AKM) analizleri 12 ay boyunca aylık olarak yapılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda Karagöl'ün mevcut su kalitesi durumu ve su kalitesi parametrelerinin aylara göre değişimleri belirlenmiş olup kış aylarında kar sularının göle karışmasıyla su sıcaklığının düştüğü ve aynı zamanda oksijen miktarının arttığı; alkalinite ve sertliğin yıl boyunca yaklaşık olarak birbirine eşit olduğu görülmüştür. Sonuç olarak gölün alabalık yetiştiriciliği için uygun olmadığı ancak sazan, tilapya gibi ılıman su türleri için uygun olduğu belirlenmiştir.
Hatay,su kaynakları,göller,analiz,nitrit,Karagöl,nitratlar,Türkiye,azot döngüsü,fizikokimyasal özellikler,su kalitesi
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi
Dergi Tarandığı Indeksler EBSCO, DOAJ