img
img
ACRYLAMIDE THE ISSUE OF FOOD SAFETY   
Yazarlar (2)
Prof. Dr. Ekrem MUTLU Prof. Dr. Ekrem MUTLU
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Dr. Öğr. Üyesi Senem YETGİN Dr. Öğr. Üyesi Senem YETGİN
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Devamını Göster
Özet
Acrylamide, CH2=CH-CONH2 (Mol. Wt. 71.08 g/mol), is a well-known synthetic polymer used in the production of poly (acrylamide). It is a white crystalline solid, odorless, has low vapor pressure and melting point of about 85 o C. It is extensively used in certain industrial processes such as making paper, dyes, and plastics, and in treating drinking water and wastewater. However, acrylamide is a potentially toxic and cancer-causing substance naturally present in uncooked food and produced when starch-rich foods are cooked at high temperatures. It is a natural by-product of the cooking process which include baking, frying, grilling and toasting especially at temperatures over 120 o C. There is an outcry from international communities to determine if acrylamide has harmful human health effects and suggest potential measures to put in place to regulate its use.
Anahtar Kelimeler
Bildiri Türü Tebliğ/Bildiri
Bildiri Alt Türü Özet Metin Olarak Yayınlanan Tebliğ (Uluslararası Kongre/Sempozyum)
Bildiri Niteliği Alanında Hakemli Uluslararası Kongre/Sempozyum
Bildiri Dili İngilizce
Kongre Adı 2 nd. INTERNATIONAL CONGRESS OF FORENSIC TOXICOLOGY Industrial and Environmental Toxicology
Kongre Tarihi 26-05-2016 / 31-05-2016
Basıldığı Ülke Türkiye
Basıldığı Şehir Ankara
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları

Paylaş