Avrupa Ülkelerinde Yapılan Türkçe Televizyon Yayınlarının Dünü ve Bugünü Üzerine Bir İnceleme
Doç. Dr. Ersoy SOYDAN
Bu çalışmada, Avrupa merkezli olarak yapılan Türkçe televizyon yayınlarının dünü vebugünü incelenmiştir. Bu çalışma sekiz farklı Avrupa ülkesinde yapılan Türkçe televizyonyayınlarıyla sınırlıdır, Balkan ülkeleri ise kapsam dışı tutulmuştur. Avrupa merkezli Türkçetelevizyon yayıncılığı deneyimleri Türk nüfusunun yarısından fazlasının yaşadığı Almanya’dayoğunlaşmıştır. Almanya’yı Hollanda, Fransa ve Belçika izlemektedir.2018 yılının Aralık ayı itibarıyla Avrupa merkezli olarak geleneksel yolla ya da internetüzerinden Türkçe yayın yapan televizyonların sayısı on dörttür, bunlardan yalnızca beşi kabloya da uydudan izlenebilmektedir. Son yıllarda Avrupa’da kurulan Türk televizyonları yayınlarınıdaha az maliyetli bir mecra olan internet üzerinden yürütmektedir. Son iki yıl içinde kurulanve Türkçe yayın yapan televizyonların ise internet televizyonundan çok, daha kullanışlı vefonksiyonel olan IPTV’yi tercih ettikleri görülmektedir.Bu çalışmada verilerin toplanması için öncelikle literatür taraması yapılarak ikincil kaynaklardanyararlanılmıştır. İkinci olarak da henüz literatüre girmemiş Türkçe televizyon yayıncılarıylaönceden hazırlanmış yarı yapılandırılmış sorularla yapılmış derinlemesine görüşmelerden veriolarak yararlanılmıştır.
Makale Alt Türü Diğer hakemli ulusal dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı TRT Akademi