Biyoiklimsel konforun peyzaj planlama sürecindeki etkinliği Kütahya örneği
Bülent Yılmaz
İnönü Üniversitesi, Türkiye
Zafer Bekiryazıcı
İklim koşullarının belirlediği biyoiklimsel konfor planlama açısından önem taşır. Biyoiklimsel konfor, insanın kendisini en sağlıklı ve dinamik hissettiği iklim koşullarıdır. Biyoiklimsel konforun sağlanmasında önemli olan iklim bileşenleri sıcaklık, bağıl nem, ve rüzgârdır. Bu çalışmada, Kütahya ilinin iklim verilerine göre biyoiklimsel konfor açısından en uygun alanları saptanmıştır. Çalışmada, 9 meteoroloji istasyonundan veriler alınmıştır. Bu istasyonlara ilişkin ortalama sıcaklık, bağıl nem ve rüzgar değerleri Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ortamına ArcView GIS™ 3.2 yazılımı kullanılarak aktarılmıştır. CBS ortamına aktarılan verilerden iklim haritaları oluşturulmuş ve biyoiklimsel konfor açısından uygun alanlar belirlenmiştir. Buna göre kent bütününün yıllık ortalamalar dikkate alındığında biyoiklimsel konfor açısından uygun bir bölge olmadığı belirlenmiştir.
bağıl nem,coğrafi bilgi sistemleri,Ege Bölgesi,peyzaj planlama,Kütahya,Türkiye,biyoklima,rüzgar
Dergi Adı Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi
Basım Tarihi 06-2010