img
Determination of Trace Elements on Some wild Edible Mushroom Samples from Kastamonu Turkey   
Yazarlar
Durali Mendil
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Özgür Doğan Uluözlü
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Türkiye
Erdoğan Hasdemir
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Atila ÇAĞLAR
Kastamonu Üniversitesi, Türkiye
Özet
Nine trace elements (Fe, Mn, Zn, Cu, Pb, Cd, Cr, Ni, Co) in eight mushroom species of Turkish origin were determined, using flame and graphite furnace atomic absorption spectrometry after microwave digestion. The mushrooms were collected from Kastamonu, Turkey. The ranges of element concentrations for Fe, Mn, Zn, Cu, Pb, Cd, Cr, Ni and Co were 180-407, 12.9-93.3, 40.3-64.4, 7.1-48.6, 6.9-14.1, 0.10-0.71, 1.2-4.2, 8.2-26.7 and 1.0-7.4 mg/kg, respectively. © 2004 Elsevier Ltd. All rights reserved.
Anahtar Kelimeler
Atomic absorption spectrometry | Kastamonu-Turkey | Mushrooms | Trace metals
Makale Türü Özgün Makale
Makale Alt Türü SSCI, AHCI, SCI, SCI-Exp dergilerinde yayımlanan tam makale
Dergi Adı FOOD CHEMISTRY
Dergi ISSN 0308-8146
Dergi Tarandığı Indeksler SCI-Expanded
Makale Dili İngilizce
Basım Tarihi 01-2004
Sayı 88
Sayfalar 281 / 285
Makale Linki Food Chemistry
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları
Atıf Sayıları
SCOPUS 87

Paylaş