Investigation of LEPS potential energy surface for the interaction of a Pt(111) surface with a hydrogen atom
Doç. Dr. Can Doğan VURDU
Bu çalışmada, London-Eyring-Polanyi-Sato potansiyel fonksiyonunun kullanımı ile H atomu ile Pt (111) yüzeyi arasındaki potansiyel enerji yüzeyinin tanımlanması teorik olarak incelenmiştir. Yoğunluk fonksiyonel teorisi kullanılarak hesaplanan H – Pt(111) etkileşimine ait enerji değerleri, bu potansiyelin parametrelerinin lineer olmayan en küçük kareler yöntemi kullanılarak belirlenmesi için kullanılmıştır. Bu çalışma için, yüzeydeki dört simetrik alan, tepe bölgesi, köprü bölgesi, fcc- boşluk bölgesi ve hcp-boşluk bölgesi olarak düşünülmüştür. Potansiyel enerji yüzeyinin tanımlanmasıyla, hidrojen atomunun yüzeyde tutunabileceği ve alt yüzeye kolayca nüfuz edebileceği bölgeler tespit edilmiştir. Yüzeyin boş bölgerinin, H atomunun doğrudan alt yüzeye geçtiği ve H atomunun yüzey üzerinde kolaylıkla tutulabileceği bölgeler olduğu bulunmuştur.
Dergi Adı Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Makale Dili İngilizce