Türkiyenin Arabulucu Rolü: İran-Afganistan Sınır Hakemliği
Doç. Dr. Evren KÜÇÜK
Arabuluculuk, devletler arasındaki uyuşmazlıklarda, taraflar açısından görüşayrılıklarını gidermek ve anlaşmazlığı çözüme bağlamak amacıyla üçüncü bir tarafınyardımda bulunması olarak tarif edilmektedir. Sovyet Türkistan’ından Belücistan’akadar uzanan Afganistan-İran Sınırının kesin olarak belirlenmemiş olması iki devletarasında çeşitli sorunlara yol açmıştı. Afgan ve İranlı yetkililer arasında Mayıs 1934’teimzalanan protokole göre iki devlet arasındaki sınır anlaşmazlığının hakemegötürülmesine karar verilmişti. Hakem olarak da Türkiye Cumhuriyeti’ne kararverilmişti. Türkiye, iki tarafın da kabul edebileceği bir çözüm için General Fahrettin(Altay) Paşayı görevlendirmişti. Bu çalışmanın amacı Türkiye’nin arabuluculuk rolünedeğinerek, İran-Afganistan Sınırını çözmesi ve bunun ikili ilişkilere yansımasınıdeğerlendirmektir.
Dergi Adı Journal Of History School
Basım Tarihi 01-2018
Doi Numarası 10.14225/Joh1282
Makale Linki http://www.johschool.com/Makaleler/586523758_28. E. Küçük - Türkiye’xxnin İran-Afganistan Arasında Arabulucu Rılü.807-833..pdf