Van Gölü Havzası Endemik Balık Türleri
Ataman Altuğ Atıcı
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Türkiye
Prof. Dr. Mahmut ELP
Kapalı bir havza özelliğinde olan Van Gölü Havzası’nda birçok su kaynağı bulunmaktadır. Bu sukaynaklarındaki farklılık kendisini Alburnus tarichi, Alburnus timarensis, Barbus ercisianus, Capoeta kosswigive Oxynoemacheilus ercisianus gibi endemik balık türlerinde göstermiştir. Bu balık türlerinin ekolojiközelliklerinin bilinmesi, türün havzadaki su kaynaklarında devamlılığının sağlanması açısından önemlidir. Evselve sanayi atıkları, akarsu üzerindeki kum ocakları ve kaçak kum alım faaliyetleri, akarsu üzerinde inşa edilenregülatör, menfez ve köprü gibi yapılar, akarsu ıslah çalışmaları, üreme döneminde gerçekleştirilen kaçak avcılıkbu türleri tehdit eden başlıca unsurlardır. Bu çalışmada havzada doğal yayılış gösteren endemik balık türlerinin,ekolojik ve biyolojik özellikleri, diğer balık cinslerden ayrılan farklılıkları ve yaşadığı su kaynakları hakkındabazı bilgiler verilerek, sürdürülebilirliklerinin sağlanması amacıyla dikkatlerin bu türler üzerine çekilmesiamaçlanmıştır.
Dergi Adı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi
Basım Tarihi 12-2018