Uluslararası Politik Krizlerin Küçük ve Orta Büyüklükteki Konaklama İşletmelerine Etkisi
Doç. Dr. Erol TEKİN
Muhammed Onur Çöpoğlu
Ordu Üniversitesi, Türkiye
İşletmeler her an bir krizle karşılaşacakmış gibi yönetilmeli, çevredeki belirsizlik ve değişimlere karşı hazırlıklıolmalıdır. Uluslararası politik krizlerde ise kriz yönetimi oldukça zordur. Yaşanan uluslararası politik bir krizfarklı sektörlerdeki işletmeleri olumsuz etkileyebilmektedir. Çalışmanın amacı uluslararası politik krizlerin küçükve orta ölçekteki konaklama işletmeleri üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Bu amaç çerçevesinde 2015 yılınınsonunda Rusya ile yaşanan uçak krizi sonrasındaki çeşitli yaptırımlardan ve 2017 yılı başında Hollanda ileyaşanan politik kriz sonrası konaklama işletmelerinin bu krizlerden nasıl etkilendiği ortaya konulmayaçalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, konaklama işletmelerinin 2015 yılında Rusya ile yaşanan uçak krizisonrası yaklaşık 455 milyon dolarlık, Hollanda ile yaşanan politik kriz sonrasında ise yaklaşık 93 milyon dolarlıkbir gelir kaybına uğradığı hesaplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda yaşanan her iki krizin gelen turistsayılarını ve turizm gelirlerini istatistiksel olarak anlamlı ve olumsuz yönde etkilediği bulunmuştur. Bu sonuçlaruluslararası politik krizlerin küçük ve orta ölçekli konaklama işletmelerini olumsuz etkilediğini göstermesiaçısından önemlidir.
Dergi Adı Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi
Basım Tarihi 01-2018